Pacientul cu Diabet Zaharat si legatura cu boala COVID 19

 Infectia cu SARS-Cov 2 numita COVID-19 este o infectie virala ce poate avea manifestari moderate spre severe sau poate fi asimptomatica.

ATENTIE: COVID-19 nu este o afectiune respiratorie sezoniera obisnuita , nu o considerati o banala raceala!

Cei mai vulnerabili pacienti la COVID-19 sunt cei cu boli cornice și vârsta inaintată.

Pacientii cu Diabet Zaharat (fie ca este vorba de tip 1 sau tip 2) mai ales cei care au un control slab al glicemiilor (hemoglobina glicata in afara tintelor terapeutice) si care prezinta si complicatii specifice ale Diabetului Zaharat (boli cardiace, boli renale) au un risc mai mare de infectare si de a dezvolta o simptomatologie mai severa ca urmare a infectarii cu SARS-Cov 2.

Pacientii cu Diabet Zaharat tip 1 sau 2 sunt expusi in aceeasi masura infectarii cu virusul COVID-19 iar dintre acestia pacientii cu dezechilibru metabolic cronic (control glicemic slab), obezitate, varsta >65 ani prezinta un risc mai mare de infectare versus pacientii cu Diabet Zaharat echilibrat din punct de vedere metabolic.

Riscul COVID-19 la pacientii cu Diabet Zaharat

CDC (Center for Deases Control) a dat publicitatii un raport in care a examinat comorbiditatile la peste 7000 de persone diagnosticate cu COVID -19 in SUA.Locul intai ca frecvenţă s-a situat Diabetul Zaharat (10.9%) urmat de bolile pulmonare (9.2%) si bolile cardiovasculare (9%). De asemenea pacientii cu Diabet Zaharat sunt pe primul loc atat in ceeA ce priveste spitalizarea in sectile non-TI (24%) cat si in sectile de TI (32%).

Mecanismele prin care diabetul zaharat creste riscul pacientilor pentru forme severe de boala sunt date de hiperglicemia persistenta , statusul proinflamator si pro oxidativ marcat.

In plus prezenta la pacientii cu Diabet Zaharat a unor complicatii cornice associate bolii de baza (boli cardiovasculare, boli renale cornice) contribuie la cresterea riscului de a contacta si dezvolta ulterior forme severe ale infecarii cu SARS Cov2

Reguli de respectat pe perioada pandemiei de catre pacienti cu Diabet Zaharat

  1. Realizarea unui control glicemic bun cu mentinerea glicemiei in tinte terapeutice;
  2. Respectarea recomandarilor medicului diabetolog in ceea ce priveste dieta prin prezenta permanenta in casa de legume si fructe atat proaspete cat si in congelator dar si de alimente cu indice glicemic mare (bomboane, miere, sucuri indulcite pentru corectarea rapida a eventualelor hipoglicemii);
  3. Odihna corespunzatoare zilnica minim 7-8 ore/zi ;
  4. Hidratare corespunzatoare minim 2 litri lichide pe zi;
  5. Activitate fizica moderata , minim 30 minute pe zi, atat in casa (gimnastica, dans, yoga) cat si mediu extern (plimbari zilnice dar cu respectarea normelor de distantare fizica)
  6. Intocmirea unei liste cu numerele de telefon ale medicului diabetolog si medicului de familie la care trebuie sa se sune in caz de imbolnavire;
  7. Sa isi asigure necesarul pentru cateva saptamani de teste pentru glucometru, medicatie antidiabetica orala, injectabila-insulina, si respectiv sa aiba la indemana caietul cu glicemii.

Dr. Dobre Gabriel Alin

Medic specialist Diabet Zaharat Nutritie si Boli Metabolice